Du er her: Sundhed på medaljen  »  Mad  »  Hvad er det glykæmiske indeks?

Hvad er det glykæmiske indeks?

Mad       
Hvad er det glykæmiske indeks?

Ofte tages i betragtning ved planlægning af hensigtsmæssig kost, især for folk, der er overvægtige og risiko for diabetes, fordi det afhænger af niveauet af insulin i blodet.

Det glykæmiske indeks fødevarer klassificeres efter deres virkninger på koncentrationen af glucose i blodet. Jo før produktet nedbrydes, jo højere indeksværdi. Det blev antaget, at ren glucose er 100 point. Produkter med et højt GI indeks forårsage pludselig spike af glucose. Dette på sin side frigiver en større mængde insulin, der overfører det til væv og muskler til forbrænding. Overskydende sukker omdannes til fedt, som er kilde af oplagret energi. Således er forbruget af produkter med en højere IG automatisk zoome fedt. Og - paradoksalt nok - øge appetitten, fordi blodsukkeret falder så hurtigt, som det er vokset. Ledsaget af en følelse af sult, nå til en snack og lukke den onde cirkel af insulin gynger. At komme af med overskydende pounds deponeret bliver sværere, fordi overskydende insulin stofskifte bremser også ned.

Produkter med et lavt glykæmisk indeks er fordøjet langsommere, så sukkeret leveres regelmæssigt, uden at niveauet for volatiliteten. Mæthed og energi niveauer varer ved meget længere, og bæredygtige niveauer af insulin stimulerer udskillelsen af glukagon - et hormon ansvarlig for fedtforbrænding. Reducere risikoen for sygdomme forbundet med overvægt - type 2 diabetes, colorectal cancer, "dårlige" cholesterol, LDL og atherosklerose.

For høj GI-værdi skal være større end 70 point. I denne gruppe er: hvidt brød, slik, sukker, øl, snacks og chips skrive pinde, bagte kartofler, og så tingene stærkt forarbejdede og blottet for fiber. Disse fødevarer skal spises lejlighedsvis, ikke oftere end en gang om ugen.

IG i form af den gennemsnitlige 55-69 point er hvide og brune ris, couscous, butterdej, kartofler, rødbeder, tørrede figner og rosiner. Deres indtag bør ikke overstige to doser om dagen.

Den laveste IG har produkter, der bedst tages hensyn til ved planlægningen af din daglige kost - de fleste rå grøntsager og frugter, og produkter af den fulde mel og grove slibning, som brød pumpernickel, boghvede og hvedeklid. Du kan spise dem, indtil mæthed, er karakteriseret ved et højt indhold af fiber og frigøre deres energi gradvist, bortset fra behovet for at nå til snacks mellem anbefalet af de fleste ernæringseksperter tre måltider om dagen.