Du er her: Sundhed på medaljen  »  Psykologi  »  Borderline personlighedsforstyrrelse - hvad er det?

Borderline personlighedsforstyrrelse - hvad er det?

Psykologi       
Borderline personlighedsforstyrrelse - hvad er det?

Borderline personlighedsforstyrrelse påvirker ikke kun de mennesker, der er ramt af denne sygdom, men også på deres kære. Det er derfor vigtigt at anerkende tidlige symptomer og dens korrekte behandling.

HVAD ER BORDERLINE PERSONALITY DISORDER?

"Borderline" bogstaveligt betyder "grænseland". Dette udtryk angiver så om "borderline personlighed", som vi endnu ikke kan kaldes psykose, men som er langt mere alvorlig end neurose, og som optræder på hendes neurotiske lidelse.

Borderline Personality Disorder er undertiden benævnt "stabil ustabilitet", fordi der i de berørte har ekstrem stemning, mens den på samme tid er deres tilstand ikke aldrig forværret. Det er så stabil i sin konstante ustabilitet.

HVAD ER BORDELINE PERONLIGHEDSFORSTYRRELSE?

Borderline personlighedsforstyrrelse er - som allerede nævnt - i faste humørsvingninger, der forhindrer et velfungerende samfund og indtaste den korrekte relationer, uden at hindre de andre aspekter af livet. Derfor er mange mennesker ikke indser er, at de generelt er syge. Og hvad er den følelse? Ledsaget af en konstant følelse af tomhed og elendighed, som gør opholder sig med dem, kan folk også føle modløs, frustreret, og - frem for alt - de magtesløse. Fordi de ikke ved, hvad resultatet af humørsvingninger af en elsket og leve i den tro, at de er skyldige i alt.

Hvordan kan du genkende sygdommen? Først og fremmest, en syg mand er i problemer med billedet af selvstændige, interpersonelle kontakter og kan ikke klare negative følelser, så han ofte reagerer uhensigtsmæssigt på situationen.

Normalt kan det også findes i mindst fem af følgende ni karakteristika:

1. desperat forsøger at forhindre nedlæggelse

2. indgå intens - men ustabile - følelsesmæssige relationer

3. har en ustabil selvopfattelse og selvværd

4. udviser impulsiv adfærd

5. udfører selvskade eller forsøge selvmord

6. følelsesmæssigt ustabil

7. Det er kendetegnet ved kroniske følelser af tomhed

8. ikke kontrollere sin egen vrede

9. under alvorlig stress fornemmelsen af en paranoid tanker

HVORDAN MAN HÅNDTERER SYGDOM?

Normalt - som med enhver forstyrrelse af psykologisk baggrund - gennemføres samtidigt farmakologiske og psykologiske metoder til at bekæmpe sygdommen.

Farmakologi er dog ikke en række domme i denne sag - borderline personlighedsforstyrrelse kan ikke helbredes, fordi med narkotika, men kun en "helbredt", så for eksempel forhindrer hurtige ændringer i patientens humør give ham en såkaldt "stemningsstabiliserende".